Мъжка чанта естествена кожаМъжка чанта естествена кожа
  • Разпродажба!

Кога са се появили първите бижута?

Кога са се появили първите бижута?

В началото бижутата са изработвани от полиран камък или миди от ранната епоха.

Първите достигнали до нас украшения са от епохата на палеолита. В пещера в Мароко са открити мъниста от черупките на морските охлюви Nassarius, които датират от около 110 000 години пр.н.е. В  Кения са открити продупчени мъниста, направени от черупката на щраусови яйца, които са на 40 000 години. През неолита започват да се използват по-меки материали като кост, зъби, дърво, камък и рог. Друго нововъведение от тази епоха е керамиката. 

Съществено изменение настъпва през халколита, когато започват да се обработват металите. Огърлиците, медальоните, пръстените, наушниците, коланните токи, обковите са изработвани от мед, бронз, злато и сребро, като едновременно с това се усъвършенства обработката на най-различни скъпоценни камъни. Грубо казано това е периодът между 5000 – 6000 г. пр.н.е. От този период в България най-старите известни накити са от Варненския халколитен некропол, датирани 4400 – 4100 г. пр.н.е. Те са изработени от ковано злато и включват диадема, обици, огърлица, нагръдник, гривни и токи за колан. Смята се, че находките от „Варненското злато“ са най-старото технологично обработено злато в Европа и света.

Древните египтяни предпочитат лукса, уникалността и употребата на злато пред други метали. Бижутерията в Египет символизира сила, обществен статус, връзка с божественото на притежателя им и религиозна власт в общността, затова е характерна за богатите египтяни. В Древна Гърция  предпочитаните скъпоценни камъни са изумруди, опали, аметисти и перли.  Техниката на запояване на метали е разработена в Месопотамия и Египет през третото хилядолетие пр.н.е. По същото време на територията на днешна Сирия започва производството и обработката на стъкло. Едни от първите бижутерийни техники са изработени в този период в Шумер. Някои от тях се използват и до днес – филигран, гранулиране, щамповане, инкрустация. В България от този период е Вълчитрънското златно съкровище. В Китай най-почитан е нефрита.