Комплект обеци и брошка пчела
  • Изчерпано

KОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ВАС ЗОДИАКАЛНИ И РОЖДЕНИ СКЪПОЦЕНИ КАМЪНИ?

KОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ВАС ЗОДИАКАЛНИ И РОЖДЕНИ СКЪПОЦЕНИ КАМЪНИ?

КОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ВАС ЗОДИАКАЛНИ И РОЖДЕНИ СКЪПОЦЕНИ КАМЪНИ?

Поводите за избор на камък могат да бъдат за Коледа, Нова година, рожден ден, имен ден и други. Често се чудим "Кой камък е най-подходящ за зодията ни, за да изберем подгонящия подарък?". От информацията по-долу ще може да се запознаете какво всъщност са зодиакалните камъни и как да изберете подходящия за вас. Също така, ако избирате камък за любим човек, но не знаете точно кой, сме добавили към съответните зодиакални знаци и техните дати.

Какво представляват зодиакалните камъни?

Скъпоценните камъни да бъдат носени като талисмани датират още от древни времена. Вярвало се е, че това ще донесе късмет и ще го предпази от злини. Това вярване е валидно все още и днес.

Независимо от официалните зодиакални камъни съществува и дълъг списък с допълнителни, които биха могли да бъдат изключително полезни и да внесат щастие, и позитивност в живота на човек. В различни източници, бихте могли да попаднете на разнообразни варианти на зодиакалните камъни, както и техни производни. Това може лесно да ви обърка, затова Ви предлагаме следната сбита информация:

Зодия

Скъпоценен камък

Допълнителни камъни

Овен

Кървав камък

Аквамарин, Авантюрин, Цитрин, Планински кристал, Смарагд, Гранат, Хематит, Нефрит, Кианит, Магнезит, Рубин и Сардоникс

Телец

Сапфир

Карнеол, Хризокола, Хризопраз, Планински кристал, Корал, Смарагд, Йолит, Жадеит, Кианит, Лапис Лазули, Лава камък, Родонит, Розов кварц, Рутилов кварц, Селенит, Турмалин и Варисцит

Близнаци

Ахат

Апатит, Аквамарин, Хризокола, Хризопраз, Цитрин, Планински кристал, Смарагд, Хаулит, Жадеит, Леопардов яспис, Оникс, Перли, Перидот, Рутилов кварц, Серпентин, Танзанит и Варисцит

Рак

Смарагд (Изумруд)

Калцит, Карнеол, Халцедон, Планински кристал, Лава камък, Лунен камък, Опал, Перли, Рубин

Лъв

Оникс

Кехлибар, Авантюрин, Бронзит, Карнеол, Хризоберил, Цитрин, Планински кристал, Дюмортиерит, Гранат, Яспис, Лабрадорит, Ларимар, Перидот, Пикасо Яспис, Пирит, Родохрозит, Рубин, Сардоникс, Слънчев камък и Топаз

Дева

Карнеол

Ахат, Амазонит, Аметист, Халцедон, Хризокола, Планински кристал, Далматински яспис, Гранат, Яспис, Лапис Лазули, Мъхест Ахат, Перидот, Сапфир, Сугилит и Турмалин

Везни

Перидот

Аметрин, Кървав камък, Хризопраз, Цитрин, Планински кристал, Смарагд, Йолит, Жадеит, Кианит, Лапис Лазули, Лепидолит, Малахит, Лунен камък, Нефрит, Опал, Розов кварц, Сапфир, Слънчев камък, Танзанит и Турмалин

Скорпион

Берил

Аквамарин, Ботсвана Ахат, Опал, Чароит, Планински кристал, Яспис, Лабрадорит, Малахит, Лунен камък, Обсидиан, Перидот, Родохрозит, Рубин, Опушен кварц, Топаз, Тюркоаз, Унакит и Варисцит

Стрелец

Топаз

Аметист, Халцедон, Чароит, Планински кристал, Йолит, Лабрадорит, Лапис Лазули, Обсидиан, Перидот, Рубин, Сапфир, Серафинит, Опушен кварц, Содалит, Танзанит и Тюркоаз

Козирог

Рубин

Аметист, Планински кристал, Флуорит, Магнезит, Малахит, Опушен кварц, Тигрово око, Черен Турмалин и  Турмалинов кварц

Водолей

Гранат

Кехлибар, Аметист, Ангелит, Аквамарин, Халцедон, Планински кристал, Лабрадорит, Хематит, Ларвикит, Магнезит и Тюркоаз

Риби

Аметист

Аквамарин, Кървав камък, Ахат синя дантела, Планински кристал, Корал, Флуорит, Опал, Седеф и Тюркоаз

 

Скъпоценни и полускъпоценни камъни според зодиаклния знак

Зодиакален камък Овен: Кървав камък

21 Март – 20 Април

Овенът е зодиакалния знак, който се свързва с любовта и страстта - той е горещ, енергичен, духовен, мечтател и пътешественик. Най-подходящият за него скъпоценен камък е хелиотропа или още познат като кървав камък.

Докато много камъни биха ви помогнали, ако всичко в живота ви е наред, то кървавият камък е точно този който има способността да ви извади от тежките ситуации. Ще ви дари с прозорливост и мъдростта да взимате решения в трудните моменти, дали да продължите упорито или просто да се оттеглите. Ще ви научи да приветствате хаоса, като необходим етап от живота, който ще ви отведе до ново начало.

Зодиакален камък Телец: Сапфир

21 Април – 21 Май

Това е зодиакалният знак на разсъдливостта, прагматичността и обективизма. Телците имат силно развита интуиция, високи умствени способности, изключително честолюбиви са и мразят лъжата. Тъкмо заради това подходящият камък за тях е сапфирът - познат ни още като камъкът на истината.

Сапфирът има силата да съдейства за духовното развитие на телеца - осигурява му истински душевен комфорт и спокойствие. Той укрепва верността и целомъдрието, като заедно с това охлажда и излишната страст, която телците обикновено не могат да овладяват правилно. Този камък още повишава решителността, носи психическа издръжливост, мир и любов, като в същото време привлича приятелите и отблъсква враговете.

Зодиакален камък Близнаци: Ахат

22 Май – 21 Юни

Това е зодията, превърнала се в синоним на общителност, комуникативност, богато въображение и интелигентност. За будните и бързо схващащи, и приспособяващи се към всяка ситуация близнаци най-подходящ камък е ахата.

Този прекрасен минерал от хилядолетия вдъхновява човечеството със забележителния си външен вид. Интересно е да се знае, че никога две парчета ахат, дори отрязани от един и същ камък, не си приличат. Съществуват много видове ахат и докато всеки от тях притежава свои уникални свойства, то всички те имат нещо общо. А именно това е успокояващата енергия която минерала носи, както и силата да създава усещане за хармония и мир. Има свойството да дарява притежателя си с решителност и да насърчава увереността.

Зодиакален камък Рак: Смарагд (Изумруд)

21 Юни – 22 Юли

Този зодиакален знак се свързва с чувствителност, мекота, топлота, доброта и грижливост. Представителите му се водят предимно от емоциите и сърцето си, именно заради което най-подходящ за него е смарагдът – още познат като камъка на любовта.

Както е известно Смарагдът е един от четирите камъка заедно с диаманта, рубина и сапфира, класифицирани като скъпоценни. И въпреки, че разделянето на камъните на скъпоценни и полускъпоценни в света вече почти не съществува, той си остава един от най-желаните и красиви минерали със зелен цвят. Камък е на сърцето, защото символизира милостта, състраданието и безпрекословната любов. Енергията му ще ви вдъхнови да заживеете по по-щедър, хармоничен и обичащ начин. Освен, че облекчава стреса, смарагда притежава силата да подобри паметта и да ви дари с бистър ум. С негова помощ ще успеете да се съсредоточите върху нещата, които наистина желаете в живота си и ще ви помогне да ги превърнете в реалност.

Зодиакален камък Лъв: Оникс

23 Юли – 22 Август

Царят на животните, един от най-властните знаци в зодиака. С огромно сърце изпълнено с любов и състрадателност. Лъвът притежава изключителна воля и решителност, които са присъщи качества за един лидер какъвто е и той.

Скъпоценния камък който е най-подходящ за тази зодия е ониксът. Той има способността да засили тези положителни качества и така да направи притежателя си още по-самоуверен, по-интуитивен и заедно с това да го предпази от негативната енергия и злите очи. Камъкът оникс осигурява на представителите на зодия Лъв освен всичко друго и приказливост, общителност и магнетичност, което ги превръща във винаги желана и приятна компания. Или с други думи - ониксът засилва комуникативността и по този начин се дава възможност на всички да забележат природните им заложби и положителни качества. Ониксът е камъка, който се справя най-добре с негативната енергия на другите. Носете със себе си оникс, било то в джоба или като част от бижу, когато имате среща с такъв тип хора, с които трудно общувате и енергията им ви напряга.

Зодиакален камък Дева: Карнеол

23 Август – 22 Септември

За спокойните и благоразумни на външен вид деви, в които обаче бушуват всякакви страсти, най-подходящият камък е карнеолът.

Карнеолът е балансиращ камък, който ще ви върне жизнеността когато имате нужда и ще стимулира креативността и мотивацията. Дава кураж, насърчава положителните житейски избори и мотивира за успех. Ще ви помогне да повярвате в себе си, като стимулира концентрацията и аналитичните ви способности. Успокоява гнева и негативните емоции, и ги замества с любов към живота.

Зодиакален камък Везни: Перидот

23 Септември – 23 Октомври

На креативната, талантлива и изобретателна природа на везните отговаря перидотът. Представителите на тази зодия обичат баланса, но не да ходят по въже, а по-скоро всичко около тях да бъде в хармония и подредено според техните перфекционистични разбирания. Планетата Венера е тази, която властва над родените под знака на везните, тя се асоциира с красотата, изкуствата, любовта и удоволствието.

Перидотът е изключително полезен за везните, които въпреки, че са положителни хора, често са достатъчно разсъдливи, за да видят и другата страна на монетата. В този смисъл той ще ви избави от негативните мисли и ще ви помогне да преодолеете по-лесно предизвикателствата. Смята се, че перидотът носи добро здраве, спокоен сън и мир във взаимоотношенията.

Зодиакален камък Скорпион: Берил

24 Октомври – 21 Ноември

Душата и цялата същност на скорпиона е авантюристична! Представителите да тази зодия винаги са жадни за нови предизвикателства, те са истински търсачи на адреналин и са безстрашни пред всички опасности. Понякога обаче всичко това може да излезе извън контрол и скорпионът да си нанесе повече вреди, отколкото ползи. Най-подходящ камък за представителите на този зодиакален знак е берилът.

Като талисман берилът ще ви позволи да избегнете предстояща опасност и да ви поведе по правилния път. Още от древни времена се използва като амулет който дарява притежателя си с разум и мъдрост. Берилът всъщност е минерал, който има много разновидности, като вие със сигурност сте чували някои от тях. Аквамаринът например е берил със син цвят, смарагда е берил със зелен цвят, а морганита с розов. Всеки от тях притежава собствени свойства, от които в най-голяма степен би могъл да се възползва именно скорпионът.

Зодиакален камък Стрелец: Топаз

22 Ноември – 21 Декември

Стрелците са може би най-позитивно настроените представители на зодиака. Те са оптимисти по природа, винаги почтени и с изразено чувство за справедливост. Често с буен и импулсивен характер, бързо се палят, но и лесно прощават. Стрелците са добри приятели, именно поради своят подкрепящ, положителен характер и добро сърце. Точно поради това, за тази пламенна зодия най-подходящ камък е топазът.

Топазът е камъка на верността и приятелството, също е известен и като носител на радостта, на обичта, на сърдечните отношения. Друга положителна сила на топаза е, че предпазва стрелците от фалша и лицемерието. Той успокоява, стимулира, презарежда и мотивира тялото и духа. Има способността да насочи силата си точно там, където е необходимо.

Зодиакален камък Козирог: Рубин

22 Декември – 21 Януари

Козирогът е най-упоритият, логичен, постоянен и прозорлив представител на зодиака, скъпоценният камък, който най-много му приляга е рубинът, наричан още "царят на Изтока".

Древните народи вярвали, че той може да даде на притежателя си мъдростта на змията, силата на лъва и безстрашието на орела, които осигуряват на козирога победа във всяко едно начинание, с което се захване. Вярва се още, че на жената козирог този камък носи любов, щастие и плодородие.

Рубинът като амулет има силата да привлича истинската и изпепеляваща любов, да предпазва собственика си от враговете му, да спомага за по-добрата памет и да носи веселие и бодрост.

Зодиакален камък Водолей: Гранат

21 Януари – 18 Февруари

С ексцентричната си природа водолеите лесно създават приятелства. Енергични и с неутолима жажда за живот, те са изключително общителни, което ги прави винаги желана компания. Едни от най-забавните и приятелски настроени представители на зодиака. Щедри и раздаващи се, ако имате нужда от тях, те никога няма да се поколебаят да ви помогнат. На тази топла и всеотдайна зодия отлично отговаря граната.

Този камък има силата да предпазва от неприятностите, помага на притежателя си да запази самообладание в критични и стресови ситуации, и когато е нужно. Спомага за овладяването на емоциите. Гранатът носи на водолея разбирателство, приятелство и веселие, предпазва го от лицемерие и неприятели, а също и от лоши и зли помисли. По този начин се защитава душевното му равновесие и се засилва хармонията му със самия себе си.

Зодиакален камък Риби: Аметист

19 Февруари – 20 Март

Рибите са състрадателни, с голямо въображение и артистична натура. Винаги отворени за нови приятелства. Те ще ви подадат ръка когато имате нужда, без да очакват нищо в замяна. Мили, харизматични и надеждни, родените под знака риби са този тип хора с които бихте могли да споделите всичко. Страхотни приятели, които често поставят чуждите проблеми пред своите. За представителите на тази зодия най-подходящ камък е аметистът.

Аметистът е символ на мира и равновесието. Той има силата да отстранява напрежението и да дарява рибите с вътрешна хармония и душевна красота. Силно се препоръчва като талисман за онези представители на зодията, които са намерили вече своята половинка, тъй като носи покой и блаженство в семейния живот.

Друго положително свойство на аметиста е, че има силата да прогонва страха, гнева, яростта и раздразнението. Той изчиства ума и съзнанието на притежателя си, увеличава процеса на мотивация и засилва паметта. А представителките на нежния пол ще се зарадват и от факта, че този камък намалява възможността за изкушение от преяждане или от прекаляване с алкохола. Характерното за аметиста е, че отблъсква опасностите, развива и укрепва интуицията и стимулира развитието на психическите способности. По този начин на рибите се дава така необходимото равновесие и се акцентира върху тяхното духовно извисяване, което понякога остава на заден план заради всеотдайната им натура.

 

Какво представляват рождените камъни?

Освен зодиакални съществуват и рождени камъни според месеца на раждане, за които най-вероятно вече знаете. До голяма степен те съвпадат с камъните от зодиакалния календар, тъй като се основават именно на него. Делят се на съвременни и традиционни, като историята им датира от хилядолетия.

В книгата “Изход” част от Стария Завет и Петокнижието, още познато като Тора в еврейската традиция, се говори за бронята на Аарон, който е първосвещеник на евреите и брат на Моисей. Тя била украсена с дванадесет скъпоценни камъка представящи дванадесетте племена на Израел. Те се обвързват именно с месеците от годината, както и със зодиакалния календар.

Списък с рождените камъни бихте могли да откриете в таблицата по-долу, от където имате възможност да изберете и най-подходящия за вас или любим човек.

Рождени камъни

Месец на раждане

Камъни

Януари

Гранат

Февруари

Аметист, Хиацинт, Перли

Март

Аквамарин, Кървав камък, Яспис

Април

Диамант, Сапфир

Май

Смарагд (Изумруд)Ахат

Юни

Перли, Лунен камък, Александрит, Котешко око, ТюркоазАхат

Юли

Рубин, ТюркоазОникс

Август

Перидот, Шпинел, Сардоникс, Карнеол, Лунен камък, Топаз

Септември

Сапфир, Перидот

Октомври

Опал, ТурмалинАквамарин

Ноември

Топаз, Цитрин, Перли

Декември

ТюркоазТанзанит, Циркон, Кървав камък, Рубин

Носенето на бижута със скъпоценни камъни е може би най-лесният начин да се свържете със съзвездията от зодиака. Докато камъните се различават по цвят, химически състав и структура, съществува нещо, което обединява всички до един, и това е тяхната красота. Независимо от това кой камък ще изберете, дали водени от зодията, месеца на раждане или от външния му вид, той със сигурност ще ви възнагради с необикновената сила, която притежава и ще ви накара да се усмихнете и да бъдете щастливи. Какъв по-добър начин да се възползвате от всичко това, ако не да изберете едно прекрасно бижу с камъни, които предлагаме и бихте могли да откриете в онлайн магазин www.bizhuta.com. Вижте отсъпки, които ще продължат докрая на 2022 г.!